Dressing & Dip,  Grønt,  Ko,  Opskrifter,  Salater

Kun for kvinder!

Lækker salat med rosenkål, brombær og lakrids

I dag fejrer vi Kvindernes Internationale kampdag

Dagen er siden 1921 blevet fejret verden over og kvinder har kæmpet for forskellige rettigheder i forskellige dele af verden – og gør det stadig.
Du kan læse meget mere om det historiske perspektiv her.

Jeg vil også være med til at markere dagen – på en noget anderledes måde.
Jeg vil nemlig hylde kvinden gennem et sundt og nærende måltid lavet med hendes specifikke næringsbehov!

Dette måltid er en kærlig tanke til kvindekønnet – og et ønske om at vi fortsat vil være det stærke(ste) køn 🖤

Måltidets ingredienser understøtter alle en sund og balanceret kost og ydermere har jeg fokus på råvarer der er specielt gode til kvinder. Både unge kvinder og kvinder på vej i – eller i overgangsalderen.

I overgangsalderen har kvinder særligt brug for forskellige vitaminer, antioxidanter mv. fordi vi har større risiko for både blodpropper, brystkræft. Desuden kan en sund og balanceret kost være med til at forebygge gener ved overgangsalderen.
Kvinder har desuden både under og efter overgangsalderen større risiko for at få osteoporose og det er derfor vigtigt at få nok calcium og D-vitamin. Men faktisk begynder vores knogler at afkalke allerede fra 30 års alderen.

Kvinder før overgangsalderen har behov for jern og for at optimere indtaget af jern er det vigtigt også at indtage C-vitamin.

Kvindevenlige råvarer

Rosenkål:
Grøntsager med lutein øger hudens elasticitet og modvirker derfor appelsinhud. Desuden har lutein (og zeaxanthin) antioxidante egenskaber og er med til at beskytte makula i dit øje (der hvor læsesynet sidder)

Ydermere er rosenkål rig på folat som beskytter dit foster under graviditet og er medvirkende til et sundt hjerte.

Hasselnødder:
Hasselnødder indeholder calcium og D-vitamin som er vigtigt for fine knogler. Desuden kan det sunde enkelumættet fedtstof i hasselnødder være med til at sænke dit kolesteroltal og det flerumættede fedtstof forebygger hjertesygdomme.

Ydermere er hasselnødder en god kilde til protein, calcium, fosfor, zink, kobber, selen, folat og vitamin A+E

Persille:
Persille er fiberrigt og indeholder en masse C-vitamin som er med til at sikre dit optag af jern. C-vitamin nedsætter desuden din risiko for hjerte- og karsygdomme.

Citron:
Citrusfrugter – herunder citroner, er rige på C-vitamin som er med til at optimere din krops optagelse af jern. Desuden nedsætter C-vitamin din risiko for hjerte- karsygdomme.

Oksekød:
Oksekød – især maget oksekød – indeholder meget jern som er særligt vigtigt for kvinder mens vi menstruerer.

Brombær:
Brombær er rig på C-vitamin og er desuden inflammatorisk. Derudover indeholder dette lækre bær en masse jern.

Ydermere indeholder brombærret proanthocyanidiner som kan være med til at forebygge urinvejsinfektioner.

Olivenolie:
Vores krops kirtler er afhængige af essentielle fedtstoffer som findes i netop olivenolie. >Et regelmæssigt indtag af olivenolie kan være med til at opretholde produktionen af forskellige hormoner.
Olivenolie siges ydermere at beskytte mere mod brystkræft end andre former for fedtstof.

Lakrids:
Ok – indrømmet, lakrids har ikke nogle kvinde specifikke fordele. Men lakrids i de rette mængder kan både være immun forstærkende og med til at bekæmpe hoste og ondt i halsen *G*

Salat med rosenkål, lakrids og brombær

Antal: 2 personer

Ingredienser:

  • 250 g rosenkål
  • 25 g ristede hasselnødder
  • 1 bdt persille
  • 1 spsk citronsaft
  • 1/4-1/2 tsk lakrids pulver
  • 200 g stegt oksekød (steak) skåret i skiver
  • 50 g brombær
  • 2 spsk olivenolie
  • Salt
  • Peber
  • Olivenolie til stegning af rosenkål

Ordn rosenkålene ved at skære det groveste stykke af roden af og skylle dem godt under hanen.
Der vil være blade på rosenkålen som falder af ved egen hjælp, når du skærer riden af. Lad endelig være med at smide disse ud, hvis de ser pæne ud.

Skær rosenkålen midt over på den lange led.

Sæt en gryde med vand til at koge. Når vandet koger lader du de løse rosenkålsblade lige komme ned og op af vandet igen. Skyl dem hurtigt under koldt vand.

Put de halve rosenkål i det kogende vand i ca. 30 sekunder. Skyl dem under koldt vand, så de ikke fortsætter tilberedningen.

Lynsteg de halverede rosenkål i olivenolie på en godt varm pande. Lad køle lidt af før du vender dem i dressing. (den mængde du vil bruge – jeg brugte ca. halvdelen af dressingen)

Bland citronsaft, olivenolie, brombær og lakridspulver og blend. Smag dressingen til med salt og peber.

Ordn og skyl persillen godt.

Anret salaten på et fad eller i en tallerken. Læg persille og rosenkålsbladene nederst og derefter de halverede rosenkål. Anret kødet oven på salaten og pynt med hasselnødder og evt. ekstra dressing.

Server evt. overskydende dressing som tilbehør

En kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *