Sauerkraut af rød spidskål
Mit eneste minde med sauerkraut går tilbage til 1993, hvor min familie og jeg kørte på ferie i Tjekkiet.
Vi ankom ret sent om aftenen og fandt kun et spisested der var åbent. Menukortet var skrevet på tjekkisk og indehaverne var ikke meget for at snakke andet end.. tjekkisk.
Men vi var dødsultne og trætte, så vi tog chancen og bestilte noget vi troede vi kunne tyde var kød. Det var det til dels…
Vi fik serveret en tallerken hver med nogle tynde skiver kogt brunt kød, hvidt brød med kommen og sauerkraut.
Vi børn spiste brødet og det var det *G*
Fermentering
Siden da har jeg da set folk spise sauerkrat til pølser ved grænsen, når vi var af sted på den årlige shopping tur til grænsen. Men jeg har på ingen måde selv overvejet at smage det igen… Indtil jeg fik en kollega, hvis mand fermenterer næsten alt.
Hun havde tit forskellige fermenterede grøntsager med i madpakken på job. Og hun fortalte også gerne om alle de herlige sundhedsmæssige ting ved at fermentere.
Dette gjorde mig nysgerrig, men ikke helt nysgerrig nok til at gå i gang selv.
Men et af de nye tiltag på bloggen i 2021 er, at jeg vil bringe en opskrift på nogle særlige dage i løbet af året.
Den første bliver som en hyldest til Mozart på dagen han blev født for 265 år siden. (Mozart 1756-1791)
Og da Mozarts livret tilfældigvis indeholder sauerkraut var det en god anledning til at starte på fermentering, så det gjorde jeg *G*
Jeg har valgt at fermentere det røde spidskål fremfor hvidkål (eller rødkål), da jeg dels bedre kan lide spidskål og dels synes der skulle lidt farve på retten tilegnet Mozart 🖤
Fermenteret spidskål – eller Sauerkraut
Antal: 1 lille glas
Ingredienser:
- 500 g rød øko spidskål
- 13 g salt
Tag evt. mørke eller dårlige blade af spidskålet, skyl og tør det godt.
Snit spidskålen fint.
Jeg går ind for work smarter, not harder, så jeg lader min Kitchen Aid lave det indledende hårde arbejde.
Put spidskålen og salt i din køkkenmaskine og lad det køre ved lav hastighed i 10-15 min. Der skal begynde at trække saft ud af kålen og den skal blive blødere.
Stil spidskålen til side og lad det hvile overdækket i 15 min.
Masser nu kålen manuelt i 3-5 min og du skulle gerne opleve at kålen smider rigtig meget væske nu.
Put kålen på skoldede, lufttætte glas. Pres dit kål så godt du kan og brug enten blade fra kålen eller vægtklodser til at holde kålen under væsken.
I den første uge er det vigtigt at du lukker CO2 ud af glassene dagligt. (medmindre du har specielle glas til fermentering, så klarer glassene selv jobbet)
Fermenter i 3-4 uger afhængig af, hvor syrlig du ønsker kålen. Smag gerne på den undervejs.
Læs meget mere om sauerkraut og fermentering generelt her
En kommentar
Pingback: