Jul,  Lækkerier,  Opskrifter

Fyldte chokolader med hindbær- og lakridsmarcipan

Endnu en juleopskrift 🖤

Som jeg tidligere har skrevet handler jul for mig om lækker mad, guf og hygge og ikke så meget julepynt og det kommer bloggen nok til at bære præg af i den kommende måned *G*

Jeg elsker at lave fyldte chokolader og jeg elsker pynte dem, men bestemt også at spise dem!

Vi starter ud med en af mine yndlingsversioner – en blanding af hindbær- og lakridsmarcipan.

Hindbærmarcipan
  • 50 g marcipan
  • 1 spsk frysetørret hindbærpulver

Bland marcipan og hindbærpulver sammen. Du må ikke ælte for meget i marcipanen, da det vil få olien fra mandlerne til at trække ud. Hindbærpulveret behøver ikke at være ligeligt fordelt i marcipanen.

Lakridsmarcipan
  • 50 g marcipan
  • 1 tsk lakridspulver

Bland marcipan og lakridspulver sammen. Du må ikke ælte for meget i marcipanen, da det vil få olien fra mandlerne til at trække ud. Lakridspulveret behøver ikke at være ligeligt fordelt i marcipanen.

Tempereret chokolade
  • 300 g chokolade 70-85 %
  • 30 g kakaosmør (kan udelades)

Hak al chokoladen fint.

Del chokoladen i 2 skåle med hhv. 100 g og 200 g.

Smelt de 200 g chokolade og kakaosmør i en skål i mikroovnen. Kør det max 30 sek af gangen, tag det ud og rør rundt. Husk at måle temperaturen. Chokoladen er klar, når den er ca. 50 grader

Bland lidt af den hakkede, men ikke smeltede chokolade i blandingen lidt efter lidt og lad det smelte i blandingen. Når chokoladen når ca. 34 grader kan den ikke længere smelte det chokolade du tilfører og derfor skal du nu være lidt tålmodig mens chokoladen køler forsigtigt ned til ca. 31-32 grader.

Husk at røre godt i chokoladen undervejs.

Du kommer ikke til at bruge al chokoladen – langt fra, men jo mindre chokolade du tempererer, jo svære er det. Derfor tempererer jeg aldrig under 300 g – faktisk helst 500 g af gangen. Jeg bruger det overskydende chokolade i kager eller lign., men det kan sagtens tempereres igen, hvis du vil det.

Fyldte chokolader

Fyld dine forme med chokolade – sørg for at siderne er helt dækket.
Vend chokoladeformen på hovedet og ryst eller bank overskydende chokolade ud af formen. Skrab formen, så der ikke sidder chokolade tilbage på formen. Det gør det svært at få chokoladerne ud, når de er fyldt.
Du skal arbejde lidt hurtigt her, da du har med tempereret chokolade at gøre – det stivner forholdsvis hurtigt.

Lad chokoladen stivne i formen. Stil evt. din form på køl i 5 min, hvis du er utålmodig.

Du skal bruge din tempererede chokolade til at lukke formene med, når du har fyldt dem, så det er vigtigt at du sørger for at din tempererede chokolade ikke stivner mens du fylder formene.
Dette kan du gøre ved at have den stående over et vandbad eller at smelte lidt ekstra chokolade, som du kan røre i mens du fylder formene.
Hvis chokoladen kommer under 28 grader eller over 34 skal du starte forfra på tempereringen.

Start med at putte lidt af hindbærmarcipanen i hvert hul og fyld derefter efter med lakridsmarcipan.
Du må ikke fylde marcipan helt op til kanten, da du så ikke kan lukke chokoladerne. Lad et par mm. være til at lukke med.
Jeg brugte en alm. størrelse halvkugle form til mine chokolader og brugte ca. 50 g af hver type marcipan.

Når formene er fyldte hælder du chokolade på og skraber det af hurtigt igen. Sørg for at formene er lukkede, så marcipanen ikke tørrer ud.

Lad chokolade stivne – du kan evt. stille den i køleskabet igen, hvis du er utålmodig.

Når chokolade en stivnet skal du vende formen på hovedet og hvis du har lavet en god temperering falder chokoladerne ud af sig selv. Hvis de ikke bare popper ud kan du forsigtigt banke bag på formen og så skulle de gerne komme ud.

Jeg har pyntet mine med lidt hindbærpulver blandet med spiseligt sølvglimmer, men de er også flotte som de er, når de står flotte blanke.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *