Jul,  Lækkerier,  Opskrifter

Fyldte chokolader – marcipan og nougat

Da jeg sidste år opdagede at man sagtens kan lave ketovenlige fyldte chokolader var min jul reddet 🎅🤎


Jeg elsker at lave konfekt og det har altid været mit højdepunkt i december. Jeg er dog mere og mere gået over til at lave fyldte chokolader. Dels er de forholdsvis nemme at lave, dels kan de pyntes i alle mulige og umulige retninger og dels er der nærmest ingen grænser for, hvad man kan putte i af fyld.

I denne uge får I opskriften på helt traditionelle fyldte chokolader med nougat og marcipan – begge dele selvfølgelig hjemmelavet.

Marcipan
Nougat

Smelt nougaten forsigtigt i mikroovn. Nougaten må ikke være mere end max 34 grader, da den ellers vil smelte chokoladeskallen. Hold den for en sikkerheds skyld under 30 grader – eller mindre. Det vigtigste er at den er flydende nok til at kunne komme ud af en sprøjtepose.

Tempereret chokolade
  • 300 g chokolade 70-85 %
  • 30 g kakaosmør (kan udelades)

Hak al chokoladen fint.

Del chokoladen i 2 skåle med hhv. 100 g og 200 g.

Smelt de 200 g chokolade og kakaosmør i en skål i mikroovnen. Kør det max 30 sek af gangen, tag det ud og rør rundt. Husk at måle temperaturen. Chokoladen er klar, når den er ca. 50 grader

Bland lidt af den hakkede, men ikke smeltede chokolade i blandingen lidt efter lidt og lad det smelte i blandingen. Når chokoladen når ca. 34 grader kan den ikke længere smelte det chokolade du tilfører og derfor skal du nu være lidt tålmodig mens chokoladen køler forsigtigt ned til ca. 31-32 grader.

Husk at røre godt i chokoladen undervejs.

Du kommer ikke til at bruge al chokoladen – langt fra, men jo mindre chokolade du tempererer, jo svære er det. Derfor tempererer jeg aldrig under 300 g – faktisk helst 500 g af gangen. Jeg bruger det overskydende chokolade i kager eller lign., men det kan sagtens tempereres igen, hvis du vil det.

Fyldte chokolader

Fyld dine forme med chokolade – sørg for at siderne er helt dækket.
Vend chokoladeformen på hovedet og ryst eller bank overskydende chokolade ud af formen. Skrab formen, så der ikke sidder chokolade tilbage på formen. Det gør det svært at få chokoladerne ud, når de er fyldt.
Du skal arbejde lidt hurtigt her, da du har med tempereret chokolade at gøre – det stivner forholdsvis hurtigt.

Lad chokoladen stivne i formen. Stil evt. din form på køl i 5 min, hvis du er utålmodig.

Du skal bruge din tempererede chokolade til at lukke formene med, når du har fyldt dem, så det er vigtigt at du sørger for at din tempererede chokolade ikke stivner mens du fylder formene.
Dette kan du gøre ved at have den stående over et vandbad eller at smelte lidt ekstra chokolade, som du kan røre i mens du fylder formene.
Hvis chokoladen kommer under 28 grader eller over 34 skal du starte forfra på tempereringen.

Start med at putte marcipan i hvert hul og fyld derefter efter med den lune nougat.
Du må ikke fylde nougat helt op til kanten, da du så ikke kan lukke chokoladerne. Lad et par mm. være til at lukke med.

Når formene er fyldte hælder du chokolade på og skraber det af hurtigt igen. Sørg for at formene er lukkede, så marcipanen ikke tørrer ud.

Lad chokolade stivne – du kan evt. stille den i køleskabet igen, hvis du er utålmodig.

Når chokolade en stivnet skal du vende formen på hovedet og hvis du har lavet en god temperering falder chokoladerne ud af sig selv. Hvis de ikke bare popper ud kan du forsigtigt banke bag på formen og så skulle de gerne komme ud.

Jeg har børstet mine chokolader med lidt spiseligt guldglimmer, men de er også flotte som de er, når de står flotte blanke.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *