Chokolade,  Lækkerier,  Opskrifter

Fyldte chokolader med citron marcipan og lakrids jelly

I dag er det International Happiness Day – eller Lykkedag på dansk

Dagen er ikke en dag jeg oplever at vi markerer ret meget i Danmark og jeg er åbenbart ikke den eneste der har tænkt det.
Men måske skal vi netop være opmærksomme på at markere og fejre sådanne dage i disse tider?

Jeg synes jo at vi altid skal være ordentlige mennesker. Være ordentlige over for hinanden, smile til hinanden, sige tak og generelt bare være opmærksomme på hinanden. Men jeg tænker faktisk det er endnu mere vigtigt nu, hvor vi er mere isoleret og mere gemt væk bag masker og visir.

At opføre sig ordentligt og være ordentlige overfor hinanden er jo ikke den endegyldige opskrift på at være lykkelig, men jeg tror at det er en af de ting der er vigtige i et samfund som det danske.

I hvert fald betyder det ret meget for mig.
Både at vise ordentlighed og respekt overfor andre mennesker, men bestemt også at modtage det.
Et smil eller en kæk kommentar efterfulgt af et grin kan gøre min dag ekstra god. Og jo flere gode dage der er, jo mere lykkelig må man antage at vi bliver 🖤

Kan mad gøre dig lykkelig?

Jeg kunne skrive en masse mere om lykke, at være ordentligt og respektfuld overfor andre mennesker, men nu handler bloggen jo om mad. Og derfor har jeg tænkt mange tanker om, hvad der kunne gøre mig glad – eller måske ligefrem lykkelig.
Jeg tror ikke at mad kan gøre mig lykkelig. Men følelsen af at eksperimentere med noget og lykkes med det – det kan helt sikkert give et øjeblik af lykkefølelse.

Og sådan havde jeg det da jeg lavede disse lidt skøre chokolader med citronmarcipan og lakrids jelly.

Fyldte chokolader med citron marcipan og lakrids jelly

Antal: 24

Ingredienser:

Lakrids jelly
  • 45 g lakrids (jeg brugte Nellie Dellies søde lakrids)
  • 2-3 blade husblas
  • 1½ dl vand

Lad lakridsen opløses i vandet ved middelvarme under omrøring.

Sæt husblassen i blød i koldt vand i mindst 5 min

Når lakridsen er helt opløst i vandet skal du knuge vandet ud af husblassen og putte den i lakridsmassen under omrøring.

Lad massen køle af til stuetemperatur og put den i en sprøjtepose

Citron marcipan

Mængden af citronskal afhænger af hvor syrlig du vil have marcipanen – prøv dig frem.
Citronskallen æltes forsigtigt ind i marcipanen, da du ved hård æltning eller meget æltning af marcipanen kan risikere at olien fra mandlerne trækker ud af marcipanen.

Sådan tempererer du chokoladen
  • 300 g chokolade 70-85 %
  • 30 g kakaosmør (kan udelades)

Hak al chokoladen fint.

Del chokoladen i 2 skåle med hhv. 100 g og 200 g.

Smelt de 200 g chokolade og kakaosmør i en skål i mikroovnen. Kør det max 30 sek af gangen, tag det ud og rør rundt. Husk at måle temperaturen. Chokoladen er klar, når den er ca. 50 grader

Bland lidt af den hakkede, men ikke smeltede chokolade i blandingen lidt efter lidt og lad det smelte i blandingen. Når chokoladen når ca. 34 grader kan den ikke længere smelte det chokolade du tilfører og derfor skal du nu være lidt tålmodig mens chokoladen køler forsigtigt ned til ca. 31-32 grader.

Husk at røre godt i chokoladen undervejs.

Du kommer ikke til at bruge al chokoladen – langt fra, men jo mindre chokolade du tempererer, jo svære er det. Derfor tempererer jeg aldrig under 300 g – faktisk helst 500 g af gangen. Jeg bruger det overskydende chokolade i kager eller lign., men det kan sagtens tempereres igen, hvis du vil det.

Fyldte chokolader

Fyld dine forme med chokolade – sørg for at siderne er helt dækket.
Vend chokoladeformen på hovedet og ryst eller bank overskydende chokolade ud af formen. Skrab formen, så der ikke sidder chokolade tilbage på formen. Det gør det svært at få chokoladerne ud, når de er fyldt.
Du skal arbejde lidt hurtigt her, da du har med tempereret chokolade at gøre – det stivner forholdsvis hurtigt.

Lad chokoladen stivne i formen. Stil evt. din form på køl i 5 min, hvis du er utålmodig.

Du skal bruge din tempererede chokolade til at lukke formene med, når du har fyldt dem, så det er vigtigt at du sørger for at din tempererede chokolade ikke stivner mens du fylder formene.
Dette kan du gøre ved at have den stående over et vandbad eller at smelte lidt ekstra chokolade, som du kan røre i mens du fylder formene.
Hvis chokoladen kommer under 28 grader eller over 34 skal du starte forfra på tempereringen.

Fyld lidt over halvdelen af skallen med citron marcipanen.
Herefter fylder du lakrids jelly i. Put formen i køleskabet og lad jellyen sætte sig helt.
Vær opmærksom på at du skal lade et par mm være fri for fyld, så du kan lukke chokoladerne.

Lukning af chokoladerne

Når formene er fyldte og jellyen har sat sig helt skal du have lukket formene.
Hæld godt med chokolade på formen og skrab det af hurtigt igen. Du skal være lidt hurtig her, da den varme chokolade kan risikere at smelte jellyen. Er du ikke så erfaren i fyldte chokolader kan du evt. fryse formen, så jellyen er frossen og dermed ikke smelter lige så nemt. Men her skal du så være opmærksom på at chokoladen vil sætte sig hurtigt.

Lad chokolade stivne – du kan evt. stille den i køleskabet, hvis du er utålmodig.

Når chokolade en stivnet skal du vende formen på hovedet og hvis du har lavet en god temperering falder chokoladerne ud af sig selv. Hvis de ikke bare popper ud kan du forsigtigt banke bag på formen og så skulle de gerne komme ud.

Jeg har pyntet mine chokolader med hvid chokolade farvet gult og guldstøv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *