Grød,  KETO ERFA,  Opskrifter

Bye bye chiagrød…eller?

Alle kender den – og de fleste enten elsker eller hader den – det er som om der ikke rigtig er en mellemvej med chiagrød.

Mit eget forhold til den startede i 2015 (I know – lastmover!), men det var bestemt ikke kærlighed ved første blik.
Jeg havde læst om det her nye(!) superfood frø og ville egentlig gerne have et alternativ til mine morgencerealier, så jeg bestemte mig for at prøve chiagrød.

Vi havde en hård start – mig og chiagrød.
Jeg forsøgte med flere forskellige slags “mælk”, men fandt aldrig rigtig noget, som jeg synes virkede. Jeg synes smagen var flad, konsistensen som sagovælling og udseendet… ja, det vandt heller ingen konkurrencer. Så jeg begyndte at bage med frøene i stedet. *G*
Men på et tidspunkt overgav jeg mig til den hundedyre mandelmælk og jeg testede forskellige ting at putte i – og WAUW, sikken forelskelse der pludselig opstod <3

Jeg kom som sagt til at elske min chiagrød og i mange år bestod min morgenmad (næsten) altid af chiagrød med frugt – MASSER af frugt, mandler og lidt mørk chokolade.
Jeg elskede den morgenmad – og gør det stadig, men den holder mig bare ikke mæt ret længe. Jeg bliver sulten og craver ikke-gode-ting-for-mig hen på eftermiddagen.
Dengang synes jeg chiagrøden holdt mig fint mæt, men efter at have mærket på egen krop, hvad kød-grønt-fedt gør, så må jeg jo tilstå at jeg er mere – og længere mær og tilfreds med kød-grønt-fedt.

Jeg spiser indimellem stadig chiagrød – og jeg elsker det stadig!
Måske endda højere end jeg gjorde den gang for nu har jeg nemlig smagt, hvor stor forskellen kan være på en god og dårlig kvalitet kokosmælk.

Jeg spiser som oftest min chiagrød med 50-100 g bær og varierer derudover mellem f.eks. kakaonibs, lakridspulver, frysetørrede bær, hampefrø mv.

Jeg supplerer altid min chiagrød med 1-2 æg og en kop te med kokosolie for at være mæt og tilfreds i længere tid. Men selvom jeg gør det, oplever jeg stadig at det ikke tilfredsstiller min krop på helt samme måde som kød-grønt-fedt

Indlægget her er egentlig ikke ment som værende en opskrift, men mere et indlæg, hvor jeg deler egne erfaringer med den type morgenmad. Og giver gode tips til gejl og lir til din chiagrød.
Men for god ordens skyld kommer der selvfølgelig en grund opskrift på chiagrød.
Det er den opskrift jeg altid har brugt og den er baseret på tidligere (?) anbefalinger om ikke, at indtage mere end 20 g. chiafrø dagligt.

Chiagrød – min basis opskrift

Antal: morgenmad til 1 person eller dessert til 2

Ingredienser:

  • 20 g. chiafrø (svarer til 2 spsk.)
  • 2 dl. kokosmælk
  • Diverse toppings (HUSK! at tænke kulhydrater ind her også)

Dagen før du vil spise din chiagrød skal du blande chiafrø og kokosmælk. Du må gerne røre godt i det i de første par minutter, da frøene ellers godt kan klumpe sammen og så suger de ikke væsken lige så godt – og du får en tynd grød. Stil den i køleskab til næste morgen.

Næste morgen rører du rundt i grøden og topper den med den toppings du vil bruge.

TIP

  • Har du glemt at gøre chiagrøden klar dagen før kan den godt nå at blive klar på selve dagen. Jeg har læst at den kan være færdig på 15 min, men min erfaringer, at den skal have 1 time, når du bruger de tykkere typer mælk. (f.eks. kokosmælk)
  • Nogle bruger den tykke del af kokosmælken til chiagrød, men det mener jeg ikke er nødvendigt. Chiagrøden bliver rigtig fin med “hele” kokosmælken – og kokosmælken rækker lidt længere. Win-win!

TOPPINGS

  • Bær (kig på kulhydratindholdet)
  • Kokos (både flager og mel)
  • Frysetørrede bær
  • “Sødt pulver” (f.eks. rålakridspulver, kakao mv.)
  • “Sundt pulver” (Chlorella, Spirulina, div. green pulver osv.)
  • Hampefrø (eller andre frø)
  • Bipollen
  • Hjemmelavet bær/frugt kompot
  • Granola (gerne hjemmelavet)
  • Peanutbutter (eller en af de andre lækre typer nøddesmør)

Det er faktisk kun fantasien der sætter grænser.. og vores ønske om at holde kulhydratniveauet lavt.
Men det kan sagtens lade sig gøre at nyde en skål chiagrød med lækre toppings på ind i mellem – også på KETO. Det kræver bare at du tænker over, hvad du topper med og at du tænker de ekstra kulhydrater ind i resten af dagen

Ellers er der vidst kun at sige – ENJOY!